Followers

Wednesday, 11 May 2016

PERTH 5th Day: FREMANTLE TRIP!

12 JULAI 2013 PERTH, AUSTRALIA [LOG IN]

Hari ini udara sempoi sempoi bahasa... dah lama tak menulis entree rasa ganzal (ganjil + inzal) dalam masa yang sama. Haha... 

Ok, hari ke 5 kami di Perth ni kami pergi merayaping ke Fremantle balik. Tapi kali ni keretapi chu chu dah ok. So kami naik keretapi all the way to Fremantle station. 


Sakinah dengan posing ape??? Posing around the world.. hehe.. ini station Perth. 
Semalam dah datang Fremantle, hari ni g lagi.. ape kesss?? Well kalau nak tahu, kami datang sebab tak sempat nak cover semua yang ada kat sini semalam. Lagipun E-Shed market dia hanya bukak on weekend, Jumaat - Ahad. So hari ini hari Jumaat. So 1st place kita lawati bila sampai jer Fremantle ni adalah E Shed market ni.. kat mana kedudukan dia? Actualy dia dibelakang sana sikit dari Train Station... erm.... doesnt make any sense right? Well... tengok peta ni lah mcm tu :D


See... yang line warna hitam tu adalah laluan utk ke E Shed Market. 
Apa yang menarik sebenarnya kat sini? Hurm... yang paling menarik adalah kat sinilah tempat beli cenderahati tangan dan mulut yang paling murah di Perth. So it is a MUST visit place. Ada dua dua kedai in particular, satu kedai orang Indonesia dan satu kedai orang Malaysia. Kedua2 kedai ni depan2 je so mcm mana nak bezakan? mcm mana kita boleh kenal orang Malaysia dengan orang Indonesia dekat mana2 sahaja dalam dunia ini.. bahasanya :D Well naturally, kita akan dapat murah lagi di kedai orang Malaysia. Tu takde kompromi la :) Kalau lapar... baru ni saya difahamkan ada kedai jual Kebab dalam tu dan harganya sekitar 12AUD. 


Saje nak cerita... saya beli kasut ni dari Kakiberangan. Nice shoe dan inilah kasut official Sifusempoi bila berjalan sekarang ni sehingga ia rosak atau digantikan dengan yang lebih baik. Tapi kasut ni best! As to date ia dah pergi ke South Korea dan Jepun. India hari tu ayah kata pakai kasut biasa je la, kang hilang :p So x dapat la kasut offical ni jalan ke india. hehe... 
 Dari stesyen keretapi tu nak ke E-Shed tu kenalah cross landasan keretapi. Sebab E-shed tu kat belakang stesyen keretapi tu kenalah lalu cross treck2 ni. 



Tadaaaa..... inilah dia E-shednye... mungkin ada perbezaan sikit sebanyak sebab saya g ni dulu dah lama cuma x blog jer... hoho... rasa sengal nak karang ayat. Maaflah kawan2, harap sabar sikit. tengah latih otak nak kuarkan ayat2 sempoi balik :p 



Inilah rupanya dalam E-shed tu dan kalau nampak kedai2 kat depan tu. Kedai yang jual topi2 tu side kedai indonesia. Kedai side kiri adalah side kedai Malaysia. 

NAK INGATKAN, ESHED NI HANYA BUKA HARI JUMAAT, SABTU dan AHAD. Jadi rancang perjalanan anda betul2.  



Dah habis shopping, boleh lepak-lepak dekat tepi eshed ni. Ia adalah perlabuhan yang cantik. Biruuuuuu  je.... dengan angin sejuk menghembus dan bunyi desiran ombak menghempas ke pantai... mmg syok kalau tido :D

Ceritanya dah abis shopping, kami tak bawak terus barang2 yang kami shopping tu. Kami tahu E-shed ni tutup dalam pukul 5~6 mcm tu so kami tinggalkan je barang kami kat kedai tu. Lagipun yang jaga kedai ni adalah kawan kami yang baru jer menjadi kawan masa kat Harbour Town beberapa posting lepas. Hehe.. 

So kami tunggu bas semula di hadapan stesyen keretapi tadi. Ingat dia ada bas merah dan bas biru.. so nak pergi ke Next destination ni kami naik bas Merah... The Red Cat Bus.



Ada bus stop kat depan bangunan ni dan kita boleh dengar bus tu berkata apa?? Bus tu tak berkata apa2... giler aper bus berkata2... ada sound system dia la yang mengeluarkan bunyi manusia yang telah dirakamkan dan dikeluarkan semasa melalui perhentian2 yang berkenaan :p hahaha... sengal :p

Basicly bila dia sebut...

FREMENTLE ARTS CENTER stop (Stop Ke -6 dalam aliran Red Cat bus) dan turun. Kalau degil tak nak turun x dapat la pergi kesini. Hehe...




Ini halaman setelah masuk Art Center tersebut. Besar halaman dia dan sangat cantik lagi tenang.



Basicly bahagian dalam kami tak dibenarkan untuk mengambil gambar dan sebagai warga negara yang berdedikasi saya pun x mahulah merosakkan nama Malaysia so saya x la amik gambar. Patriotik x? hehehe... well basicly dalam ni banyak art piece dan kalau you are an art student or just love art mmg tempat ni heaven for you. Tapi kalau tidak, this place is hell :p well I love art so I enjoy most part of it lah. Ada juga art yang saya  faham kan... 

Lepas ke sini kami telah menaiki bas Cat merah dan turun di stop 9 dan berjalan kaki lah berjimba2 ke town hall. Asalnya sebab nak cari post office. hehe... 


Kot ada tak perasan peta ni yang ada boleh dapati secara percuma di information center mereka dan in this case saya ambil dari dari Tourism Perth di bandar perth tapi di stesyen keretapi pun boleh ambil peta ni. Yang tanda2 T tu adalah tempat Tarikan Pelancong. 



Lalulah celah2 ni.. tak berapa celah kan... besar je kawasan nya.


Inilah dia kawasan town hall. kat sini ada mcm2 aktiviti dan jualan yang lain2 sikit ikut event apa yang sedang berlansung.



The famous clock tower.. x tahu kenapa famous. 





Masa saya pergi ni konsep foood truck belum berleluasa di Malaysia. Kat sini food truck dia unik2.




Inilah rupanya tramp yang digunakan disini. Ini semua di sekitar town hall. Lepas habis lepak town hall, kami berjalan ke pasar (fremantle market)... kenapa kami nak pergi tengok... sebab2 adalah seperti dibawah: 










Tadaa.... ini adalah ujian bagi anda sama ada anda selalu turun dapur atau tidak. Kalau anda tengok gambar2 di atas dan berkata ish.. biasa ja.. then anda bukanlah orang yang selalu kedapur. Mgkn juga anda tak reti memasak :p 

Kalau anda lihat dan berkata wowwwww... maka anda adalah isteri dan suami @ calon suami isteri yang ideal kerana dia pasti pandai memasak atau sekurang2 nya minat bunga... hehehe..

Lepas tu dengan pantas kami naik bas untuk masuk penjara :p haha... sebab waktu melawat penjara dah nak abis so laju2 kan..




Inilah penjara... nak masuk dalam2 sangat sampai cell sume tu kena ada tour tapi sebab dah lewat sangat maka xder la tour so xder la masuk sampai dalam. bergambar kat luar dan kawasan keliling sahaja.  happy

pas abis ni terus naik bas balik ke stesyen keretapi dan berjalan ke e-shed semula. Untuk ambil barang... 



Dan kawan kami ni la yang hantar kami balik ke apmt kami. Sebelum balik kami siggah beli barang masak. dan alhamdulillah boleh nampak bandar perth pada waktu malam. Dia drive ler.. hehe... student lagi dia ni kat University... 


Perth After Sunset

Wah dapat juga ambil gbr ni. Happy blk apartment kami dihantar naik kereta. Oklah nanti kita sambung lagi kisah hari seterusnya ya. Sifusempoi... Roger n Out


"We at sifusempoi try to bring out the best in every journey that we took though we are not guaranteeing that this will work for everyone but we believe it will work on most people. Throughout writing this blog we might give incorrect information or misinterpretation of subjects so we advice you not to depend solely on this blog. However we promise that it is in our best interest to give the most accurate information as possible. We are not an official source for any tourism, shops, company nor country and what we promote here are solely based on our journey and expectations. When we post anything about food, we DO NOT RECOMMEND it to anyone. We are just saying that we ate there and we believe its OK to eat there. Most of the picture I've watermark are copyright of SifuFoto, SifuSempoi, Oh!Photography and all its partners. Thank you for reading and please spread the word about our blog as a token of appreciation. Roger and Out."

Thursday, 5 May 2016

#DekatJe: SINGGAH SEKEJAP DI TAIPING

Assalamualaikum semua. Lama sifu x blog... Berkarat rasa otak. Sbb skrg sifu bnyk masa kat luar so sifu beli app ni utk membolehkan sifu memblog sambil drive... Hahaha....

 
Ok gurau je... Bahaya tu blogging sambil drive dan sifulah org yg pertama berjaya buat πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ok habis iklan, sifu baru ni blk kg... Kampung mana?

Kuala Kangsar bandar baru
Tempat persemaian Raja Raja
Usah dikenang peristiwa lalu
Kelak berlinang si air mata

Haaa... Cuti balik kg. jem bapok la jalan... Hahaha.... Ok nak cerita, bila blk kg tu mmg akan blk Taiping juga sbb dulu kg ayah kat situ tp pas nenek meninggal xde sape kat rumah taiping. So tu 20 tahun dulu punya cerita 1996-2016 al fatihah kepada opah Salmiah Azizah Mat Isa.

Taiping ni bnyk tempat yg best2 tapi saya nak start dgn yg paling best! MAKAN πŸ˜‹ sape setuju angkat tangannnn... 

Trip kali ni dan cite 3 ja. Breakfast, lunch dan dinner. Pagi2 sampai Taiping p try roti canai dgn daging masak hitam Restoran Bismillah dkt Jalan Taming Sari. 



Lepas breakfast, kita boleh p belasah makan puas2 dekat casher market! Dekat Jalan Panggung Wayang. Kat sini mmg syurga makanan tapi jangan dtg awal sgt. Sbb nanti satey x buka lagi. Hehehe... Antara yang mmg kena try lat sini adalah Sate Basri (sate perut dia best), Omar Popiah (ini mmg beratoq panjang, so duduk order option lagi bagus), pasemboq kadir mmg A, pas tu mee combat kat situ mmg sedap. Saya suka. Haaa... Pas tu lipat dgn ayaq nyoq (air kelapa) ❤️

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Wahhhh... Haaa... Apa mcm? Ni baru sikit... Mcm2 lagi ada kat Taiping ni... Ok next stop makan dinner pula. Kat mana? Kat Kwey Teaw Doli!!!! Fuh... Mabelous kat jalan Regat Tupai

 

Sinilah bangunannya... Dari asalnya bawah pokok 30 tahun dulu lebih kurang. Skrg dah ada bangunan. 

 

Inilah dia pakcik yg goreng dgn wife dia dari dahulu. Mmg sedap...

 

Ada menu lagi tapi keaw teaw dia lah yang paling best! Ada 3 jenis, biasa, besar dan special. 

Oklah dah sampai ke penghujung posting buat kali ni. Banyak lagi benda best kat Taiping ni. Lain kali kite cite lagi. Bubye..