Followers

Tuesday, 19 February 2019

TIPS MENJAGA KESELAMATAN DI PARIS 🇫🇷

Paris merupakan bandar yang indah untuk dilawati. Kecantikan bandar ini pasti memukau ketika berada disini. Senibenanya yang unik seperti dalam koleksi cerita-cerita romantik barat. 


Sangat terkenal dengan jolokan kota cinta, tidak hairanlah jika ramai yang datang berbulan madu di sini. 


Paris juga terkenal sebagai kota fesyen yang mana jenama-jenama seperti Louis Vuitton 1854, Longchamp 1948, Hermès 1837 dan banyak lagi. Syurga bagi kaki shopping. 


Namun disebalik semua semua yang indah ini, Paris juga penuh dengan penyeluk saku dan scam. Mereka ini amat professional. Namun jangan risau, yang penting anda perlu berhati-hati. 


Saya kongsikan tips untuk menjaga keselamatan anda serta harta anda di sini. Berikut adalah teknik biasa yang digunakan dan cara menghindarinya:


1. Taktik meminta tanda tangan. Mereka ini selalunya perempuan, wajah eropah timur dan ada  dikalangan mereka yang bertudung. Mereka akan melihat-lihat muka bukan orang Perancis dan datang menegur. Selalunya mereka ini memegang papan kecil saiz A4 dengan kertas untuk anda  tanda tangan. Mereka akan datang kepada anda dan berkata "Can you speak English?"

Solusi: Abaikan terus mereka. Jangan  jawab atau layan. Jangan menerima bantuan mereka sekalipun anda tersesat. Jangan menandatangani apa-apa walaupun mereka kata mereka dari NGO mana-mana sekalipun kerana anda perlu membayar jumlah wang yang banyak kepada mereka sebagai tanda sokongan. Pelik bukan. 


2. Penyeluk saku. Biasanya mereka ini juga terdiri dari perempuan yang sama macam diatas cuma kali ini mereka beberapa orang akan sengaja merempuh /menolak2 anda untuk tanda tangan supaya mereka boleh menyelup beg dan poket anda. 

Solusi: 

Kalau mereka datang kepada anda, jaga barangan berharga. Poket, wallet, telefon bimbit dan Beg anda menjadi sasaran utama mereka. Perhatikan persekitaran anda, anda boleh agak siapa mereka. Jangan terlalu leka mengambil gambar sehingga membuka ruang kepada mereka. Jika anda perasan mereka berjaya mengambil sesuatu daripada anda, pegang mereka dan mulakan suasana yang kecoh. Seperti cakap kuat-kuat "give me back my wallet or i will shout'.  Selalunya mereka akan pulangkan segera dan beredar cepat-cepat kerana orang disekeliling anda akan datang membantu dan mereka tak mahu keadaan itu berlaku. 


3.Penyeluk saku professional. Ya disini ada golongan ini tapi tak ramai. Mereka ini tidak boleh dikesan. Sangat-sangat hebat skill mereka. Tapi jangan risau, mungkin anda bukan pilihan mangsa mereka pun. 

Solusi: Jangan memakai barangan-barangan mewah seperti jam Rolex, berpakaian ala jutawan. Usah membawa terlalu banyak wang tunai, beli barang-barang gunakan kad kredit dan debit. Simpan barangan penting seperti passport dan duit (selain yang di dalam wallet) ditempat yang selamat. Contohnya dalam beg travel beg kecil yang dipakai dalam baju anda atau pakai sahaja single pak haji yang anda poket doremon berzip itu sebelum mengenakan baju yang lain. 


4. Di Paris, terdapat ramai orang dari benua afrika yang berkulit gelap (saya bukan rasis). Mereka ini tidak ganggu kita pun. Jangan takut dengan mereka. Namun ada segelintir kecil akan duduk di tempat tarikan pelancong seperti di Montmartre. Mereka akan datang kepada anda dan mula bertanya soalan atau mereka nak buat persembahan tali dan sebagainya. Mereka akan meminta duit yang banyak sebagai upah. 

Solusi: Usah dilayan mereka, bila mereka bercakap dengan anda, just buat tak tahu dan beredar pergi. Jangan pedulikan mereka pun. 


5. Yang terakhir, jangan leka dengan telefon bimbit anda kerana ia boleh hilang sekelip mata. Dekat Malaysia pun macam ni 😅

Solusi: berpada-pada main phone. Dah kat Paris ni. Enjoy it. 


Tempat tumpuan mereka:

Stesyen keretapi Gare Du Nord, Stesyen Keretapi Airport, Montmartre, Arc De Triomphe, kawasan berhampiran menara Eiffel dan kawasan-kawasan tumpuan pelancongan yang lain. 


Ikut tips saya insya ALLAH anda akan selamat di Paris. Yang anda perlu ingat, walaupun mereka ini wujud namun ia bukanlah penghalang untuk anda untuk bercuti disini. Jika anda mengambil langkah berjaga-jaga kebarangkalian anda akan kehilangan barang dapat diminimakan. 


Rugi jika kita biarkan rintangan yang sedikit ini menjadi asbab untuk anda tidak datang kemari kerana Paris adalah satu kota yang wajib anda lawati sekurang-kurangnya sekali seumur hidup. 


Akhir kata, secermat manapun kita. Eloklah kita mulakan hari kita di kota Paris ini dengan doa. Mohon perlindungan daripadaNYA. 


Untuk Tour di Paris dan Eropah, anda boleh menghubungi saya. Kami beroperasi di Perancis dan berdaftar dengan Kementerian Pelancongan Perancis. 

Oklah, rajin-rajinlah follow fb saya kot-kot ada benda menarik. Klik share supaya ramai orang boleh dapat info ini. 

http://www.facebook.com/sifusempoi

http://www.facebook.com/hafizazmi83

Saya tutup dengan pantun...


hujung kalam, 

wassalaam. 

(Contoh pantun dua kerat yang tak berkualiti 🤣)


Catatan kembara Eropah

Hafiz Azmi

Menulis untuk kebaikan


#MusafirMencariHikmah 

#Elfaransee 

#ProjekTourLeader

4 comments:

  1. Sabung Ayam Online Terbesar & Terpercaya Indonesia !
    Taruhan Sabung Ayam S128 - SV388 - CFT2288 (KUNGFU)
    Bonus 10% Deposit Pertama / Cashback 5% - 10%
    Minimal Deposit IDR 50.000,- Raih Kemenangan Anda Sekarang Juga 100% Tanpa Bot
    Yuk Gabung Bersama Bolavita Di Website www. bolavita .fun
    Untuk Info, Bisa Hubungi Customer Service Kami ( SIAP MELAYANI 24 JAM ) :
    BBM: BOLAVITA
    WA: +628122222995

    ReplyDelete

  2. تبحث عن شركة متخصصة فى خدمات التنظيف بالدمام بافضل المعدات والسوائل وثقة تمة فى العمل ودقة فى النتائج كل هذه المميزت توفرها شركة الجنرال الشركة الافضل والامثل فى الخدمات المنزلية بالدمام وبما اننا الشركة الافضل والامثل بدون منافس سوف نسعى لتوفر افضل الخدمات باقل تكلفة وبقدر كبير من الاهتمام والدقة عزيزى اينما كنت فى اى منطقة ا وحى تابع لمدينة الدمام اتصل بنا وسوف نصلك فى الحال شركة االجنرال للخدمات المنزلية
    شركة نقل عفش بالدمام

    شركة تسليك مجاري بالدمام

    شركة مكافحة حشرات بالدمام

    شركه تنظيف منازل بالدمام ومجالس وكنب وشقق

    شركه مكافحه نمل ابيض بالدمام بافضل المبيدات

    شركه تنظيف مجالس وكنب بالدمام بافضل مواد التنظييف

    شركه تنظيف خزانات بالدمام مع التعقيم والغسيل

    شركه تنظيف سجاد بالدمام

    شركه تنظيف شقق بالدمام وفلل وقصور



    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.. Salam ukwah dari saya untuk anda..
    Jom follow blog nya https://www.iyaseo.id/ dan
    .Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..
    .Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..
    .Komen yang baik2 sahaja ye..
    .Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..
    Terima kasih sekali lagi..

    ReplyDelete
  4. Sini bermain di arena-domino.net
    Banyak hadiah hujan uang jutaan rupiah setiap hari
    Bonus mengajak teman 20%
    Tidak memberikan janji tapi memberikan bukti kepada anda semua

    Mari Bergabung sekarang juga di arena-domino.net
    Banyak total Jutaan rupiah menanti anda

    WA : +855964967353

    ReplyDelete