Followers

Tuesday, 23 August 2016

NEW ZEALAND DAY 1: THE BEGINNING

LOG ON: 14hb-15hb Ogos 2016

Assalamualaikum Semua... lama betul tak blog walaupun dah beli apps bagai tetap gagal. hahaha... tapi baru ni sifu pergi jalan ke New Zealand sifu akan mendapat inspirasi baru untuk menulis blog ini semula. Semoga semangat ini berpanjangan.... hehehe...

Alhamdulillah sifu pada 5hb -15hb Ogos 2016 baru ni telah ke New Zealand bersama Isteri, Ibunda tercinta dan adinda perempuan saya. Terasa formal betul bahasa menulis :p hahaha...

Ok sebenarnya kami dah beli tiket sebelum Airasia umumkan pembukaan semula route NZ ni yg dimana beli pun sebab memang target sama ada NZ atau Europe AA akan reopen route dia. Kami beli open tiket dengan harga tertentu jeng jeng jeng... enough of membebel mari kita mulakan! yosh!

Kami naik flight AA pada 14hb Ogos jam 2355 lagi 5 min nak masuk 15hb kalau perasan la :p so excited nak fly ke NZ esp sbb kali ni pergi bawa wifekan... jgn jelous you alls :p So after 8 hours light sampailah ke Gold Coast... haa...


Tapi tajuk tulis NZ nape Gold Coast ek? dah giler ke sifu ni... oh tidak... sifu kemari hanya untuk turun buang air kecil sahaja lepas tu teruskan perjalanan ke Auckland, New Zealand. Hahaha... transit ler jgn la lurus sangat. Tapi aku cadangkan kalau ada benda yang makanan ke liquid ke hape ke masukkan dalam beg check in (cargo) sebab kat sini akan ada pemeriksaan sekali lagi carryon bags ni dan kali ni lagi ketat dari KLIA. Mereka telah merampas ikan bilisku... owh habis lah nasi gorengku tanpa berbilis... iblis punya immi ausie ... bknnye aku nak p tabur kat departure hall tu pun ikan tu hahaha...

Pendek cerita naik balik flight sambung lagi 3 jam flight. NZ ni GMT +12 kita GMT +8 maka ada selisih 4 jam. Yang best naik light tgh malam 14hb sampai pukul 4 petang 15hb dekat Auckland! hahaha... berlobang pungkok sifu wei....

1st thing first, nak ke NZ x perlu Visa kalau dari Malaysia tapi bila isi borang kat NZ nanti tick visa on arrival. Saya ada dengar kata mereka nak tgk tiket balik kita tapi takde pulak dia tanya mungkin ada dalam sistem.dan plug system untuk NZ adalah seperti dibawah.


Sampai je airport masa landing ada cahaya lagi tapi abis immigration clearance, custorm clearance sume tu kuar pintu airport dah gelap. Yup gelap.. sana kul  dah mcm 8 mlm... tapi nak cerita kat sini kami ada bawak 1 kotak makanan yang beli dari Malaysia. Macam2 la dalam kotak tu dari tin, kotak sampailah ke barang basah mcm bawang, halia etc. tapi yang penting  kira apa yang kita bawa WAJIB DECLARE... kalau kita x declare dan mereka jumpa masa lalu scanner tu mampus kena bayar 400NZ... so bila kita declare kita akan diperiksa.. so ini pun ikut nasib koranglah... berdoa lah banyak2, sebelum pergi tu buat la banyak2 pahala haha... moga2 dapat yang baik2... kami punya makanan dalam tin semua lepas termasuklah benda2 yang mmg commercial lable ni santan kotan dsb yang x lepas hanyalah bawang, halia dan apetah yang basah2 ni lah tapi ikan lembu atau itik xde la kami pack sekali itu kami faham sebab itu mmg budaya org sini kan. Owh... serunding tu boleh lupakanlah kalau rasa nak bawak sebab sefaham saya hampir mustahil nak lepas. Sifu juga difahamkan bahawa makanan dalam tin pun ada yang x berjaya lepas... ini sangat bergantung kepada siapa yang check beg anda. Maka buat lah muka sebaiknya frienly semungkinnya dan berdoalah secukupnya... ;p

 Oklah keluar je dari pintu arrival ni kami cari kaunter baggage storage ni.. dia terletak dekat pintu arrival. jangan pergi yang ke pintu departure pulak... memang dia akan hantar anda balik ke sini. Ok mengapa kami kemari?? well... bukan nak simpan beg. Tapi nak ambil PocWifi... portable Wifi yang kami ambil dari website http://www.pocwifi.com/ dengan harga NZD125.29 dah termasuk insuran dan GST (ni bukan GST kerajaan Malaysia ya). dan dah masuk diskaun 10% dengan menggunakan kod " twi10 " ... well kalau awak tahu mana boleh dapat wifi lagi murah sila bagi tahu lah yer... kenapa kami ambil pocwifi ni adalah kerana kami ber4 dan kalau nak ambil simcard sorang satu dah jadi mahal pada fikirkan saya maka kami ambil pocwifi ni dan kongsi ber4 (^__^)V



Oklah keluar je dari airport ni kami nak ke hotel dan kami ambil hotel yang dekat dgn airport dan murah la jugak sebab kongsi ber4 kan. Hotel ni dekat dalam 500m je lebih kurang dari airport dan kalau anda nak jimat boleh jalan kaki jer. tapi kami naik bas kuning.. hehe...

Ini imej google untuk airport ni... malas nak ambil gambar sendiri. hahah.. 


kena beli tiket dia guna syiling @ credit card kat mesin yang ada sebelah signboard ni. Harga NZD6 seorang/hala. Dia mcm bas rapidKL tu jer. Kami duk kat hotel... err... iblis?

Owh... ibis... hahaha... IBIS Budget bilik kami ada satu katil king dan atas katil kami ada katil single so boleh masuk 4 orang tapi pandai2 korg la nak masukkan mcm mana. Mereka tak mintak passport dsb mcm kat korea/india/jepun. Yang mereka mintak hanyalah senyuman dan ofcourse duit kita.. hahaha... NZD149/night.

Ini imeg dari booking.com. inilah rupa bilik kami. 
malam tu kami ke pasar raya "Countdown" seberang jalan utk beli roti, nuttela, susu, cerial dan mix barries utk dinner dan bfast esoknye tu sebab bfast kat hotel NZD10/head dan benda yang kami boleh makan hanya butter toast jer so baik x payah... esoknye tu flight kami ke Queenstown, South Island naik JetStar yang paling murah. Flight internal kami agak mahal sebab kami beli lambat. NZD245/seorang dah masuk semua tax, fee dan beg 20kg. Mahal wei... T__T

So malam ni kami concludekan disini sahaja. Tunggu posting seterusnya esok ya... bubye... eh.. lupa... sebelum log out kami malam ni tetiba Fire Alarm berbunyi maka arahan dikeluarkan utk kami turun semua. maka berjimba2 la barang semua tinggal dalam bilik turun la kebawah menggunakan tangga. Rezeki kami bilik tingkat 2 kalau tingkat 20juta!!! hahaha...


kejap je kami sampai bawah pun bomba sampai... 3 bijik semuanya... mereka ni dari airport sebab tu cepat je sampai... tapi gigil2 jugak la sebab pakai sweater je kot turun. Habis bomba geledah satu hotel tapi x jumpa apa2 so dia kata ok leh masuk balik. Kami sebab jem sangat nak naik ramai orang so kami lepak kat bawah minum kopi... free jer kopi kat lobi tu :)

dah... sekarang baru boleh log out ... hehe....

Next Posting
NEW ZEALAND DAY 2: SOUTH ISLAND JOURNEY
PICTURE DARI GOPRO SIFU


LOGGING OFF DAY 1



"We at sifusempoi try to bring out the best in every journey that we took though we are not guaranteeing that this will work for everyone but we believe it will work on most people. Throughout writing this blog we might give incorrect information or misinterpretation of subjects so we advice you not to depend solely on this blog. However we promise that it is in our best interest to give the most accurate information as possible. We are not an official source for any tourism, shops, company nor country and what we promote here are solely based on our journey and expectations. When we post anything about food, we DO NOT RECOMMEND it to anyone. We are just saying that we ate there and we believe its OK to eat there. Most of the picture I've watermark are copyright of SifuFoto, SifuSempoi, Oh!Photography and all its partners. Thank you for reading and please spread the word about our blog as a token of appreciation. Roger and Out."

4 comments:

  1. Replies
    1. terima kasih... bulan ni nak ke Perth kan??? haaa... all the best :)

      Delete
  2. Bila nak sambung ni Tuan.. huhu

    ReplyDelete
  3. Sini bermain di arena-domino.net
    Banyak hadiah hujan uang jutaan rupiah setiap hari
    Bonus mengajak teman 20%
    Tidak memberikan janji tapi memberikan bukti kepada anda semua

    Mari Bergabung sekarang juga di arena-domino.net
    Banyak total Jutaan rupiah menanti anda

    WA : +855964967353

    ReplyDelete